Met hamer over hoofd aaien

Het komt regelmatig voor dat er intrigerende opmerkingen gemaakt worden door concullega’s. Specifiek door een raadsman of raadsvrouw van een verdachte. Waar het natuurlijk hun taak is om voor hun cliënt(e) de beste verdediging te voeren en het mijn taak is om het slachtoffer zo goed mogelijk bij te staan, hebben wij de vrijheid in het kiezen van woorden. Mits het natuurlijk niet onnodig kwetsend is. Vanuit deze verschillende posities als advocaat doen toch bepaalde uitspraken me de wenkbrauwen fronsen.

Mijn cliënt, benadeelde partij (een van de slachtoffers in de zaak) was met een hamer op zijn hoofd geslagen. Plotseling vanuit het niets. De verdachte gaf aan dat hij een ’tikje met de hamer’ had gegeven, als waarschuwing hem met rust te laten. Of er daadwerkelijk een waarschuwing nodig was, daarover verschillen partijen van mening. Deze waarheidsvinding doet even niet ter zake, daar buigt de rechtbank zich over. Feit is echter dat mijn cliënt van achteren op zijn hoofd is geslagen.

Dat de verdachte de hamerslag bagatelliseert tegenover mijn cliënt als ’tikje’, en deze woordkeuze gebruikt, valt wellicht vanuit zijn verdediging te begrijpen. Dat de raadsvrouw in haar pleidooi aangeeft dat er verschillende manieren zijn om iemand met een hamer te raken, hard dan wel zacht, is eveneens tot daar aan toe. Mijn wenkbrauwen fronsten echter op het moment dat de raadsvrouw zei: “je kan ook iemand met een hamer over het hoofd aaien.”

Enkele minuten had ik de tijd om de uitspraak even te laten bezinken en om te bedenken of ik daarover nog een opmerking zou maken. Het was naar mijn mening namelijk een uitspraak die de ernst van het feit ondermijnt.

Opmerkelijke uitspraken

Aangezien ik vaker opmerkelijke uitspraken hoor binnen de rechtszaal, heb ik me voorgenomen om deze uitspraken te noteren en te verwerken in mijn blog. Een blik achter de deuren van de zittingszaal, zal ik maar zeggen. Want uitspraken als deze geven niet alleen een kijkje in de creativiteit van de juridische verdediging, maar benadrukken ook de impact van bepaalde woorden op het slachtoffer. Woorden hebben soms meer gewicht in de zitingszaal, dan de feiten zelf. Althans voor een slachtoffer. Want wie had gedacht dat een hamer ook een ‘aai’ kon zijn?

Share, follow and like us: