Verjaring van verkrachting
Wat is de verjaringstermijn van een verkrachting? Aanleiding voor deze blog is het volgende nieuwsfeit: Een tweede verdachte (37) is vandaag, woensdag 18 september 2024, aangehouden op verdenking van verkrachting van een vrouw in 2004. De man komt uit Rotterdam Crooswijk. Eerder deze week werd een eerste verdachte (39) uit Rotterdam in deze zogenaamde cold-case zaak opgepakt. De zaak is enkele weken geleden heropend, nadat er nieuwe informatie over de zaak bekend was geworden. Het slachtoffer was op het moment van de verkrachting 30 jaar oud.
Het is goed te weten dat een verkrachtingszaak niet verjaard als het slachtoffer jonger dan 18 jaar was op het moment dat het misdrijf werd gepleegd! Artikel 70, lid 2 onder 2 wvSr. Dat betekent dat een slachtoffer onder de 18, altijd gebaat is bij het heropenen van een zaak, op het moment dat daarvoor aanleiding bestaat. Bijvoorbeeld omdat er nieuwe informatie boven water is gekomen. Bij een meerderjarig slachtoffer ligt de verjaring iets anders.
Verkrachting is opgenomen in het wetboek van strafrecht, artikel 242 en verder. Er zijn verschillende ‘vormen’ van verkrachting opgenomen in het wetboek en bij iedere vorm hoort een andere verjaringstermijn.
Schuldverkrachting
Schuldverkrachting wordt gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 4 jaren. Schuldverkrachting betekent dat de dader er ten onrechte vanuit is gegaan dat het slachtoffer instemde, terwijl er signalen zijn dat dit niet klopt(e). Bij schuldverkrachting geldt een verjaringstermijn van 12 jaar.
Opzetverkrachting
Opzetverkrachting wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 9 jaren. Opzetverkrachting betekent dat de dader weet dat de ander, het slachtoffer, geen seksueel contact wil. Of als de dader zich bewust is van die mogelijkheid, maar toch door gaat. In het geval van opzetverkrachting is de verjaringstermijn 20 jaar.
Gekwalificeerde opzetverkrachting
Als de dader het slachtoffer dwingt in het seksuele contact, wordt gesproken van gekwalificeerde opzetverkrachting. Daar staat een gevangenisstraf op van maximaal 12 jaren. Het delict ‘gekwalificeerde opzetverkrachting’ verjaard niet volgens artikel 70, lid onder 1. Vermoedelijk speelt in het geval van genoemde heropende cold case het delict ‘gekwalificeerde opzetverkrachting’ en is er dus geen sprake van verjaring, dan wel is er sprake van ‘opzetverkrachting’ met een verjaringstermijn van 20 jaren en is de aanhouding van de verdachten nog binnen deze termijn.
De opgenomen wetsartikelen zijn te raadplegen via deze link.
Ben je slachtoffer van verkrachting en heb je rechtsbijstand nodig? Neem per e-mail of telefonisch contact op met ons kantoor.